Olen kampanjan aikana tehnyt erilaisia asioita ja kiertänyt eri kaupunginosissa. Kuntalaiset kertovat hyvin huolensa yhteiskunnasta ja kysyvät myös suoraan, mitä nyt sitten, kun tulet valituksi.
Tähän olen kerännyt omia muistoja, ajatuksia, nostoja ja tiivistelmiä aiheista.
Kulttuuritoiminnan puolustajana ja rakentajana halusin kampanjointimatkoilla pitää silmät auki, miten kulttuuri näyttäytyy lähiöissä. Ihmiset tarvitsevat kulttuuripalveluita ja tapahtumia, jotta elinympäristö pysyy vireänä.
Päätin tehdä kampanjointipaikassa pientä tutkimusta, kuinka kauas täytyy lähteä, jotta tulee vastaan jonkinlaista taidetta. Minun ei tarvinnut kulkea kuin yhden kulman taakse, jossa avautui koulun piha. Sen ympäristön omaleimaisuutta oli korostettu metallisella patsaalla. Taide tekee paikoista tunnistettavia ja ne jäävät mieleen. On tärkeää, että erilaiset taidelajit säilyvät elinvoimaisena. Taiteen tekeminen on inhimillistä toimintaa. Miksi yhteiskunnassa ei olisi tavoitteena tehdä ja saavuttaa inhimillisiä asioita?
Kampanjointipaikoissa oli käytössä kampanja-auto. Toiminnassa näkyy hienosti puolueen hyvä yhteishenki ja jäsenet jalkautuvat aktiivisesti kohtaamaan kuntalaisia. Tehtävä ei ole aina maailman otollisin, koska kohtaamisissa voi tulla vastaan myös todella vastustavaa ja jopa vihamielistä kulkijaa. Annalassa oli hyvin asiallinen ilmapiiri. Vain yksi vanhempi Mazda kaasutteli mielenosoituksellisesti kaupan ohitse nähdessään SDP logot. Hän taisi olla tyytyväinen hallituksen ratkaisuihin tehdä heikompiosaisten elämästä vielä vaikeampaa.
Erilaiset leikkaukset aamu- ja iltapäiväkerhotoimintaan herätti useammankin lapsiperheen huolen. Miten arjen toiminta onnistuu yksihuoltajana, jos kerhotoimintaa ei olekaan enää? Vanhemmilta ei löytynyt ymmärrystä näille leikkaussuunnitelmille.
Minusta ei ole reilua vesittää ja vaikeuttaa kenenkään lapsuutta. Lapset ovat erityisen heikossa asemassa päätöksien suhteen, koska heillä on hyvin rajalliset keinot vaikuttaa mihinkään vielä.
Varmasti erilaisilla uudelleenjärjestelyillä tähän löydettäisiin toimiva ratkaisu. Mukaan voisi yhdistää myös vapaaehtoisvoimia ja tehdä yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa. Keskustelut perheiden kanssa voisivat synnyttää myös ideoita, miten asiaa voitaisiin kehittää.
Vanhempi pariskunta tuli lähiössä kierrellessä vastaan sauvakävelylenkillä. Vaihdoimme ajatuksia yhteiskunnasta. Yleinen yhteiskunnan suunta tuntui väärältä. Ihmisten tilanteet tulisi ottaa paremmin huomioon. Lopulta analyysi oli kuitenkin että Annallassa on kaikki hyvin. Julkiset kulkevat hyvin ja ratikallakin on yhdysliikenteen kautta tullut kuljettua. Keskustaan pääsee uimahalliin helposti joka viikko.
Mukava kuulla myös kunnallisia onnistumisia.
Ratikalla pääsee hyvin liikkumaan. Tulevaisuudessa toimintasäde vain laajentuu. Hervantajärvelle pääsi Kissaratikan eli Katikan kyydissä. Se on tutkitusti Tampereen suosituin ratikka.
Tarina jatkuu kampanjamatkalta myöhemmin.
Hervantajärven ratikan päätepysäkillä oli liikkellä hyvin ihmisiä ja puoleen kampanjointi oli näkyvää. Ihmiset olivat hyvin vastaanottavaisia ja iloisia. Täälläkin huolena ihmisillä oli nykyhallituksen ratkaisut, jotka heikentävät heikompiosaisten asemaa. Kulttuurin puolestakin oli puheenvuoroja. Ymmärrystä kulttuurileikkauksille ei niissä ollut. Kulttuuri tulisi nähdä voimavarana ja mahdollisuutena myös luoda taloutta.
Vuoreksen alue on hyvin uusi kaupunginosa. Se on rakennettu kokonaan alusta nykyajassa. Alueella on otettu hienosti huomioon jo toteutusvaiheessa taiteen ja kulttuurin näkyminen. Jokaisessa talonyhtiössä on taideyksityiskohtia. Ne elävöittävät ja tekevät persoonallisen ilmeen. Tällaista toimintaa tulee pitää kaupungissa yllä uudisrakentamisessa. Myös olemassa oleviin rakennuskokonaisuuksiin voidaan tuoda uutta piristävää ilmettä taiteen avulla. Tällaisia projekteja edistän ja etsin taloudellisia mahdollisuuksia toteuttaa näitä. Samalla työllistäen kulttuurialan toimijoita.
Myös Vuoreksessa nousi esille erilaisten aamu- ja iltapäiväkerhojen tilanne. Vanhempia huoletti tällainen kehitys. Jääkö tällainen pysyväksi. Miten Suomessa voi olla tilanne, että lasten asemaa heikennetään?
Kävin yliopistolla katsomassa, miltä siellä näyttää vaalitapahtumassa. Paikalla oli hyvin puolueiden edustajia. Muuta väkeä olisi saanut olla enemmänkin, mutta yliopistossa opiskelijoilla on myös muita kiireitä menossa.
Juttelin opiskelijoiden lisäksi myös muiden puoleiden ehdokkaiden kanssa. Nuoret ehdokkaat olivat hyvin asiallisia ja keskustelu luonnistui hyvin. Minusta nuoria tulee ottaa mukaan päätöksen tekemiseen avoimemmin ja kannustavammin. Olen itse kohdannut ikärasismia. Osaaminen ei ratkaisekkaan vaan olet iästäsi johtuen jotenkin alempi arvoinen. Mitä?
Minulle ikä on vain numero. Omat oppilaani ovat olleet aina hyvin eri ikäisiä. Oppilaani ovat olleet ikähaarukassa 16-60 vuotta. Alussa suurin osa oli vanhempia, nykyään jo lähes kaikki nuorempia. Parikymmentä vuotta muuttaa asettelua. Mutta olen aina jättänyt opiskelijatiedoista iän vilkaisematta. Se ei vaikuta ammattitaidon näytönarvioinnissa.
Asioissa ei ole kyse iästä vaan ratkaisuista. On tyhmää olla kuuntelematta jotain, koska hän on nuorempi. Yhtä tyhmää on olla kuuntelematta kokemusta ja näkemystä pitkältä ajalta ja vähätellä jotain vanhukseksi.
Olin huomannut matkalla yliopistolle, että SDP:n vaalikyltit olivat taipuneet. Mietin ensin että onkohan jollain mennyt hermot ja nuo ovat saaneet vähän monoa. Toisen puolueen pormestariehdokkaan kuva kun oli tuossa sutattuna.
Nostin kyltit pystyyn, mutta huomasin, että vaalimainostelineessä ei ole toisella puolella tukia sivureunoissa ollenkaan. Vaalimainos pääsee lipsahtamaan tuulessa yläreunastaan irti. Soittelin toiminnanjohtajalle, kun mukanani ei ollut mitään, millä olisin tuon korjannut. Kun en saanut heti vastausta, niin lähdin Clas Ohlsonilta hakemaan ratkaisutarvikkeita tilanteeseen. Koin asiakseni auttaa tilanteessa, koska pystyn ja olin siinä kohden ainoana paikalla. Näin toimin aina.
Toiminnanjohtaja soitti kuitenkin, kun olin kaupassa hommaamassa reunalistoja ja tiivistysmateriaali. Hän sanoi olevansa matkalla ja että hän koittaa saada ne pysymään toisella taktiikalla edellisen taktiikan pettäessä.
Lopulta kyltit korjaantuivat narupatentilla. Siitä en muistanut ottaa kuvaa.
Päätin tehdä uusia vaalipinssejä. Suunnittelin yksinkertaisen tyylin ja lähdin kohti Metson pääkirjastoa. Sieltä löytyy monenlaisia mahdollisuuksia. Yksi mahdollisuus on tehdä pinssejä pientä kulukorvausta vastaan. Kirjastosta löytyy tarvittavat laitteet ja myös materiaalit tähänkin hommaan. Kirjastojen toiminta on erittäin tärkeää ja sellaisten olemassa olo on iso osoitus sivistyksestä yhteiskunnassa.
Tein Ylen sivuilla testin, jossa oli tarkoituksena saada selville, mikä kunta minulle sopisi. Vastauksesta tuli kotoisa olo.
Ylen rahoituksesta massiivisesti leikkaaminen on todella näköalatonta toimintaa. Jollakin puolueella on vain ongelma ylipäänsä asiallisen tiedotuksen ja kulttuurin kanssa. Tarkoitusperiä tuollaiseen voi vain mietiskellä.
Rahoitusleikkauksilla saadaan myös aikaan lisää työttömyyttä.
SDP järjesti ensin Sorin aukiolla ison vaalitapahtuman. Siellä oli puhumassa SDP:n tamperelaiset kansanedustajat ja ehdokkaat Pia Viitanen ja Lauri Lyly. Pormestariehdokas Ilmari Nurminen jatkoi vahvojen puheiden sarjaa ja ulosantia.
Sanna Marin oli saapunut mukaan tukemaan SDP:n kampanjaa ja sanomaa. Hänen viestinsä oli vahva. Nyt jos koskaan tarvitaan ihmisiä äänestämään ja muuttamaan suuntaa.
Tapahtuman jälkeen kampanjointi siirtyi Keskustorille. Nurminen ja Marin ovat erinomaisia suunnannäyttäjiä. Tampere saa hyvän pormestarin. Itse koen olevani juuri oikeassa porukassa ja matkalla tekemään kaikille parempaa tulevaisuutta.